<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d9990934\x26blogName\x3dKinky+afro\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://kinky-afro.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://kinky-afro.blogspot.com/\x26vt\x3d-3285602111113824810', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

2006-03-02

Rattfylla kan rädda liv

I can barely walk, I can barely talk / But I can glide that Cadillac like a hawk / Don't grab my keys when the party's over / I drive better drunk, than you do sober (Afroman)

Rattfylleri betraktas numera som ett brott i nivå med överlagt mord, våldtäkt och statsterrorism. Medan fortkörning ses som en mänsklig rättighet har den gamla hederliga rattfyllan med mediernas benägna bistånd stämplats som det ondaste av det onda.

Med turbulensen kring Tjock-Steffes fyllstyrning i Malibu som utgångspunkt vill jag lyfta upp ett par frågor till debatt.

För det första: är det inte i själva verket så att fyllekörning ofta räddar livet på den som kör? En kraftigt berusad person som gör en ansats att ta bilen hem från en fest stoppas ofta av andra festdeltagare. Vad gör då fyllot, lägger sig på gräsmattan och sover ruset av sig? Nix. I nio fall av tio bestämmer hon eller han sig i stället för att gå hem till fots. En sömnig fylltratt som promenerar på landsvägen, där har vi verkligen ett recept som smakar dödsolycka lång väg. Om fyllot i stället hade fått ta bilen hade han/hon varit skyddad av två ton plåt, airbags och hela skiten och resultatet hade vid en eventuell krock förmodligen blivit lika lindrigt som för Tjock-Steffe. Lite plåtskador, inget mer.

För det andra: är det inte förvånansvärt sällan rattfylleristerna orsakar olyckor? De flesta som kör berusade vet att de inte är på topp och tar det därför lite piano. De kör långsamt, håller avståndet och försöker skärpa sig. Rattfylleolyckorna orsakas sällan av rutinerade förare och desto oftare av unga hårdrockare som druckit ett flak Sofiero och har ”Freewheel burning” på bilstereon, eller av lådvinsdrickande kvinnor som blivit hysteriska.

Jag vill förstås inte rekommendera rattfylla generellt men bara puffa för lite balans i diskussionen. En bilförare över 25 år som aldrig orsakat en olycka borde utan vidare kunna få ha åtminstone en promille utan påföljd. Tyvärr verkar det inte som om liberalismens fanbärare nr 1, folkpartiet, är mogna för mitt förslag:

Från: Donnie Donut
Skickat: den 1 mars 2006 12:18
Ämne: Fråga om rattonykterhet
Hej! Jag undrar hur Folkpartiet ser på de nuvarande lagarna och straffen för rattonykterhet. Är det inte så att de flesta rattonyktra trots allt har körningen under kontroll och inte orsakar några skador, och borde de i så fall inte få hållas?
MVH, Donnie

Från: monica.bjorklund@riksdagen.se
Skickat: den 1 mars 2006 13:37
Ämne: Ang: Fråga om rattonykterhet
Hej Donnie! Alkohol och bilkörning är ofta en dödlig kombination. Varje år skördas 150 människors liv och cirka 1 000 personer skadas svårt i rattfylleriolyckor. Rattfylleriet medför också ett oerhört lidande för anhöriga till dem som drabbas (...)

––– lång och tråkig motivering –––

(...) Läs gärna mer i vår rapport "Folkpartioffensiv mot rattfylleri", bifogas nedan.
Med vänlig hälsning
Monica Björklund
Jur. kand.
Politisk handläggare rättsfrågor
Folkpartiet, riksdagskansliet

15 Comments:

At 3/02/2006 11:50:00 fm, Anonymous Anonym said...

Det var nog den sannaste teorin du lagt fram hittills. Det lär vara fler dödsolyckor som orsakas av att föraren måste koncentrera sig på att skruva upp radion eftersom luften alltid tar slut i slutet av meningarna hos radiopratarna.

 
At 3/02/2006 11:59:00 fm, Anonymous Anonym said...

har man inget körkort kan de inte dra in det - så resonerar jag. och givetvis har jag inte haft några tillbud under någon av mina talrika fyllekörningar.

 
At 3/02/2006 01:02:00 em, Anonymous Anonym said...

Har du nåt personligt mot just Sofiero? Andra gången du klagar på det.

 
At 3/02/2006 01:24:00 em, Anonymous Anonym said...

sofiero = billig dryck som mest liknar urin. Svårt att inte ha något emot det.

Jävla folkpartister! Jävla dom! Liberala?! Pfft.

 
At 3/02/2006 02:28:00 em, Anonymous Anonym said...

Det där beror väl på sammanhanget. Att halvpackad ta sig fram i tät trafik är ju inte helt lyckat, men en öde landsväg är en annan femma. Det här resonemanget påminner om hastighetsgränserna - varför är det ok att köra 90 på en 90-väg när det är dålig sikt och isigt, men straffbart att köra 120 på samma väg en torr och klar sommardag utan övrig trafik?

 
At 3/02/2006 02:49:00 em, Anonymous Anonym said...

vad skulle det vara för fel i att vara lite halvpackad i tät trafik? det blir bara bättre flow när man är lite mellow. en halv jolle och några kalla budweisers är fan ett måste i semestertrafiken.

 
At 3/02/2006 04:12:00 em, Anonymous Anonym said...

constant: Därför att ingen orkar gå ut och skylta om när det slutat regna? Testat E6 Halland? 120 knyck tillåtet nästan jämt.

 
At 3/02/2006 04:36:00 em, Anonymous Anonym said...

Jag har huvudvärk. Jag tog en Panodil. Sista i paketet. Fick enorm ångest då jag insåg att jag ätit en hel karta (tio blåvita små tabletter) på cirka sex månader. Fruktar att min tarm ser ut som en nykaklad Söderled. Kan mycket väl vara dags för ett lavemang.

Tjock-Steffe har stil. Jag har själv kört på den där vägen från Malibu Beach upp mot Zuma. Till skillnad från Tjock-Steffe körde jag helt nykter i en brunröd hyrbil, modell mindre.

 
At 3/02/2006 05:30:00 em, Anonymous Anonym said...

Håller med om att när Tjock-Steffe fuckar upp nåt så gör han det med stil, karisma och ett rejält nappatag med plånboken... Han sällar sig givetvis till den fåtaliga skara som kvaddat en Enzo, men han gjorde det med bra fart, packad och med en låtsaskompis vid namn Dietrich...

Slår vad om att ingen av dessa otaliga cribs-afros med diamantklädda jacuzzis och DUB-hottade 300C-kombis kommer att kunna slå steffe från Uppsala på fingrarna där.

 
At 3/02/2006 08:22:00 em, Anonymous Anonym said...

Har inte vissa delstater i Tyskland löst det så att de har två gränser för rattfylla. En vanlig, och en högre som gäller så länge du inte bryter mot lagarna. men om du ligger mellan gränserna och gör en Tjock-Steffe så får du duktigt med tillägg på påföljden?

 
At 3/02/2006 11:17:00 em, Blogger D.D. said...

Förmodligen höjer de gränsen rätt rejält under Oktoberfest också.

 
At 3/03/2006 11:32:00 fm, Anonymous Anonym said...

Donnie är helt rätt ute. Och i mitt skrå är konsensus rätt klar, se ex vis Douglas N. Husak, "Is Drunk Driving a Serious Offense?" 'Philosophy and Public Affairs' 23 (1994) för ett nyktert(sorry, var tvungen...) inlägg...

 
At 3/03/2006 02:55:00 em, Anonymous Anonym said...

Jävligt sant! Och förresten, vad är grejen med våra torra vapenlagar? Varför ska staten ta ifrån mig den känsla av att vara ostoppbar som bara en rejäl revolver kan ge. Å andra sidan ökar ju spänningsfaktorn av att glida omkring beväpnad när det är olagligt. Något av ett moment 22.

 
At 3/03/2006 03:43:00 em, Blogger D.D. said...

Frank, skjutvapen är något av en passion för mig. Lycka är en rejäl samling opluggade puffror på väggen hemma. Räkna med att jag kommer att blogga mer om det framöver.

Jag har också funderat på att kontakta Soldier of Fortune Magazine angående ett bannersamarbete. You scratch my back, etc.

 
At 3/04/2006 10:48:00 em, Anonymous Anonym said...

Det ska vara skottpengar på varenda jävel som sätter sig bakom ratten med en mikropromille i kroppen. De vill att andra ska torka upp deras skit och då ska de få torka min. Det borde för övrigt vara skottpengar på alla andra som har druckit också - de där som pissar i gränder och sen mördar dem som klagar. Utom alkoholister. (Vi måste ha ett mått av förståelse för de svaga och sjuka.) Ärligt talat tycker jag det kan vara skottpengar även på nyktra bilförare. De flesta är chauvinister. Donnie, kom till insikt, plocka ner slangbellan och häng med ut nu.

 

Skicka en kommentar

<< Home