<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d9990934\x26blogName\x3dKinky+afro\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://kinky-afro.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://kinky-afro.blogspot.com/\x26vt\x3d-3285602111113824810', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

2006-06-12

Nedladdning etc: Donnie spräcker myterna



Piratdebatten tycks vara det roligaste svenska folket vet, om man ska gå efter all den uppmärksamhet ämnet får. Donnie är inte riktigt lika road. Men det förekommer ett antal olyckliga missuppfattningar i diskussionen och dessa bör trots allt redas ut, så att debatten kan föras på sakliga grunder i fortsättningen.

Myt #1: ”Skivpriserna är för höga”
Fel. När cd:n kom till byn 1985 kostade den i regel 145 kronor till fullpris i butik. Nu, 2006, är fullpriset mer spritt men ligger mellan 159 och 219 kronor. Priset har alltså bara stigit med någonstans mellan 9 procent och 50 procent på 21 år, medan konsumentprisindex under samma tid har dragit iväg med 76 procent. Relativt sett är cd-skivor alltså klart billigare i dag än för två decennier sedan. Och där ligger ett problem – varor som sjunker i pris relativt sett upplevs av konsumenten som mindre värdefulla. Om en Porsche kostade lika mycket som en Skoda skulle den vara mindre attraktiv. Priset på cd-skivor borde med det i åtanke fördubblas för att ge produkten lite mer status. Kanske kunde skivorna rentav förpackas i Tiffany's-liknande etuier med sammet och sån skit.

Myt #2: ”Om skivor var billigare skulle jag köpa mer”
Du skulle så fan heller. Eftersom alternativet till skivköp är gratis nedladdning skulle ytterligare prissänkningar bara innebära ett race mot botten. Om en cd kostade 50 kronor skulle den i alla fall vara oändligt mycket dyrare än gratisalternativet, och detsamma skulle förstås även gälla om priset sänktes till 5 kronor per skiva, eller till 50 öre.

Myt #3: ”Utvecklingen går inte att hejda”
Klart den gör. Om skivbolagen började spela in analogt igen, samtidigt som det blev förbjudet för företag att erbjuda konsumenter internetuppkopplingar – då vore vi en bit på väg. Visserligen skulle en sådan åtgärd såga av grenen Kinky Afro sitter på, men det vore kanske lika bra eftersom det skulle befria mig från den här bloggbördan.

Myt #4: ”Framtiden är digital”
Nej, den är analog. Varför? För att jag säger det, bitch.

Myt #5: ”Vi måste lyssna på ungdomarnas åsikter”
Den största myten av alla. Jag har varit ung själv och rodnar bara jag tänker på alla idiotiska åsikter jag haft. Hade makthavarna lyssnat på ungdomarna (alltså verkligen lyssnat på dem, inte bara påstått att de gör det) hade världen i dag varit en filial till Big Brother-huset, Osynliga partiet hade haft egen majoritet och Sigge Eklund hade varit president.

13 Comments:

At 6/12/2006 01:41:00 em, Anonymous Anonym said...

Din kommentar till Myt#5 ar dagens sanning. Jag raknas val sjalv fortfarande som ungdom (fyller 22 i sommar) och om det finns nagon politisk fraga som gor mig verkligt forbannat gubbsur sa ar det hur idiotiskt politiska partier och media tanker om detta - SVT:s anstallning av Petter Nilsson ar ju ett klockrent exempel pa det. Att lata en sadan jons "representera" ungdomar.. Suck.

 
At 6/12/2006 02:07:00 em, Anonymous Anonym said...

Meh! Bara för att priset på en cd inte har ökat i samma takt som index så betyder ju inte det att en cd inte är dyr. Det betyder bara att den var jävligt mycket dyrare förr, inte att den är billig nu. Bitch.

 
At 6/12/2006 03:04:00 em, Anonymous Anonym said...

Låt oss tacka Allah för att Sigge Eklund inte är president.

 
At 6/12/2006 03:20:00 em, Blogger dan s. said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 6/12/2006 03:22:00 em, Blogger dan s. said...

(Förlåt jag ska korrläsa nästa gång innan jag trycker på ok.)

Det finns väl inget som hindrar kinky-afro från att distribueras analogt? Lämpligen av en liten men disciplinerad skara uteliggare som ropar ut budskapet på gator o torg.
Lösningen som skissas under myt#3 borde därför genomföras så snart som möjligt.

 
At 6/12/2006 03:44:00 em, Anonymous Anonym said...

yo, donnie d, jag säger bara oink.

 
At 6/12/2006 04:10:00 em, Anonymous Anonym said...

Jag säger som en kompis date sa häromsistens (läs: 14 år sedan): "Har man ingenting att säga, kan man lika gärna vara tyst." (Ska läsas med Uddevalladialekt.)

 
At 6/12/2006 07:40:00 em, Anonymous Anonym said...

All ny teknologi är dyr när den lanseras; jfr med rätt branch istället för ett generellt index. Hur mycket kostade en VHS när den kom? Hur mycket kostar den idag?

De kostnader som är involverade i framställning av CD-skivor idag är så gott som ingenting; jag vet, för jag gör det själv.

Kostanden för att producera musik har också, tack vare utvecklingen, också sjunkit dramatiskt.

Om man fick skivorna i ett sammetsetui, och fodral i bortad aluminium, och kanske en ram så man kan hänga det på väggen i ett coolt collage tillsammans med andra skivor, och kanske en minnespinne med musiken i mp3format, och UTAN DRM, så kanske det vore värt 150 spänn.
För samlare.

 
At 6/12/2006 08:30:00 em, Anonymous Anonym said...

finns det en risk för att sigge eklund skulle kunna bli president? vad kan man rösta på för att han INTE ska bli det?

 
At 6/12/2006 10:11:00 em, Anonymous Anonym said...

sannerligen det bästa jag läst sen jag läste något viktigare häromdagen...

 
At 6/15/2006 04:14:00 em, Anonymous Anonym said...

Den låga ribban i det här inlägget gör det på nåt vis så sött att det nästan rycker sabeln ifrån en. Får man påpeka att biten om "myt nr 3" sänker hela ditt resonemang: om förutsättningen för att stoppa den fria nerladdningen (en fras som snart uttalas i samma ton som "stoppa langningen!" vore att man förbjuder alla slags licensieringar (från arbetsgivaren)och rabattköp av internetuppkopplingar, och att Warner, Sony m fl slänger den digitala tekniken på sophögen (och inför dödsstraff för den programmerare som börjar mixtra med kopieringsskydd) så finns det ju knappast någon väg tillbaka. It's the evolution, Stupid.

Apropå cd-priser: tekniska landvinningar brulkr alltid leda till lägre priserr op g a stordrift, ökad automatisering t ex, och det var precis vad som utlovades när cd-skivan kom. och ett barn begriper ju at det går snabbare att pressa tusen cd än att gravera tusen lp-skivor. Runt 1980 kostade en LP ca 50 kronor, så prisstegringen när cd-skivan kom var ganska saftig, men den gick ner eftersom man lovade att priset skulle sjunka så småningom och eftersom det vr i en tid när alla trodde stenhårt på det nya och flashiga. Priset har inte alls gått ner; det mräkliga med cd-prioser är snarast att de är så enhetliga. En cd kostar 120 eller 170 kronor oavsett om det är en v'rldsartist som jobbat ett år i studio eller ett lokalt känt bluesband som gjort ett livealbum i lo-fikvalitet. Det vore helt omöjligt på bokmarkanden.

 
At 6/21/2006 01:59:00 fm, Blogger John Eje Thelin said...

Jag tror att det där var tänkt att vara satir. Eller så var det på allvar.

Ingetdera är särskilt imponerande.

 
At 6/25/2006 06:52:00 em, Blogger jacobsteel said...

Imponerande hur du på något vis ändå lyckades skrämma mig med något resonemang som slutade med att Sigge blev president. Ojoj...

Men skivorna är för dyra för det mesta.

 

Skicka en kommentar

<< Home