<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d9990934\x26blogName\x3dKinky+afro\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://kinky-afro.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://kinky-afro.blogspot.com/\x26vt\x3d-3285602111113824810', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

2007-01-11

Bio är mossigare än trattgrammofon



”Film är bäst på video”. Det dödsföraktande plakatet lät den mustaschprydde innehavaren av hyrbutiken Video Nord på Hornsgatan stå i skyltfönstret under flera år. Med facit i hand kan man konstatera att han var lite tidigt ute, och dessutom alldeles för fäst vid sina dammiga vhs-kassetter för att omfamna dvd-mediet, så butiken är numera nedlagd. Men grundtanken i hans devis är sannare än någonsin: film är bäst var som helst utom på bio.

DN skriver i dag om en utställning på Tekniska museet där en biosalong har försetts med rörliga stolar, som dessutom kan spruta ut rök, vatten, vind och dofter. ”4D” kallar de det. Biografens nära förestående död kan inte demonstreras tydligare än så, som en freakshow där elvaåringarna är den enda återstående målgruppen.

Den minskande tillströmningen till biograferna har förstås flera orsaker där möjligheten att ladda ned film är en, biljettpriserna en annan och den växande penetrationen av vulgära hemmabioanläggningar en tredje. Men den viktigaste orsaken tror jag ändå är att folk, när de väl har lagt ned rutinen med att gå på bio och i stället vant sig vid att se film hemma, insett vilket lyft det är att slippa se filmen tillsammmans med andra människor.

Förr i tiden var det ju annars just det som lyftes fram som en fördel med biografen: att man fick trängas med andra i någon sorts artificiell gemenskap. Det där går ingen på i dag. Hela det moderna samhället bygger ju på att slippa andra människor så långt det är möjligt. I stället för att gå till biblioteket och läsa tidningen i gemenskap med andra skaffar man en egen prenumeration. För att slippa åka buss köper man en SUV, och i stället för att hänga på internetkafé har man sin egen uppkoppling. När det går upp för folk att filmtittande inte måste innebära två timmar i ett förpubertalt popcorn-armageddon är det klart att bion dör.

De enda som har en verklig anledning att gråta över biograferans död är väl landets alla K-spanare, eftersom många av de salonger som fortfarande finns är byggda i en ornamenterad och pampig stil som är som gjord för att locka fram den blöthjärtade nostalgikern inom oss. Men det behovet kan säkert Expressens Sten Berglind stilla med något sistasidesreportage då och då.

17 Comments:

At 1/11/2007 02:03:00 em, Blogger Slampskata said...

fast IMAX, det är fortfarande grejen. hästsvansbio.

 
At 1/11/2007 02:12:00 em, Anonymous Anonym said...

OK son, jag förstår att de gamla, trötta och ffa FEGA föredrar att soffpotäta hej vilt med handen fast förankrad i kalsonglinningen. Vi andra riskerar dödsföraktande att bli roundhousade då vi mästrar kidsen med våra "sssh" och "sluta förfan att kasta popcorn, spracho."
Sedan har folk i allmänhet ett extremt lågt kvalitetsmedvetande och ser gärna storfilm i mono, osynkat och i bästa fall textat av ett hjon som förväxlar "spine" med "spite". Bara för att det är gratis är det inte så jävla kul.
Andra änden på skalan är givetvis hembiofantasten som är om möjligt ännu mer anskrämlig än hifi-bögen.

 
At 1/11/2007 02:29:00 em, Anonymous Anonym said...

"roundhousade", det låter som filmstaden i malmö det.

 
At 1/11/2007 02:32:00 em, Blogger ptrkhmbrg said...

Jag trodde att kulturtanterna var den sista målgruppen. Men de är nog inte så intresserade av 4D...

 
At 1/11/2007 02:51:00 em, Anonymous Anonym said...

4D va? Ar varldens fysiker underrattade om att den fjarde dimensionen ar skakande stolar?

 
At 1/11/2007 04:31:00 em, Anonymous Anonym said...

Ni har hört talas om populärvetenskap va? Forskare som arbetar med plånboken, snarare än vetenskapen, i första rummet (se: Englund, Peter). Lite förenklad fictionalisering av verkligenheten lockar ju akademiker som anser sig vara för fina för Aftonbladet och Denise Rudberg! Här kommer popularisering av populärvetenskapen. The Don lånar Robert Putnamns redan sönderanvända tankar om att västvärlden står över kollektiva övningar till förmån för hemmabion och andra ensamaktiviteter (Bowling Alone-fenomenet). Från Toqueville till Putnam till Donnies blogg.

Har ett ändlöst race mot botten nått sin vägs ände? Troligtvis.

 
At 1/11/2007 04:41:00 em, Blogger D.D. said...

Nej, botten kommer när Filmkrönikan citerar det här.

 
At 1/11/2007 05:00:00 em, Anonymous Anonym said...

Jag skulle nog säga att Filmkrnönikan blir likvakan. Det här är botten.

Sedan ser jag gärna att du inte kritiserar SVT:s storslagna bildningsambitioner när PTRK HMBRG deltager i diskussionen.

 
At 1/11/2007 05:01:00 em, Blogger dan s. said...

Nånstans har den här spaningen nåt att göra med "den filmintresserades" förvandling.
Från att ha varit nån som tittar på tjeckiska dockfilmer på svettdoftande småbiografer är det nu nån som har en silverglänsande hemmabioanläggning från siba och tittar på typ snakes on a plane.

 
At 1/11/2007 05:08:00 em, Anonymous Anonym said...

Jag tycker nya KA påminner väldigt mycket om gamla KA. Sellout.

 
At 1/11/2007 05:13:00 em, Anonymous Anonym said...

Jag hoppas verkligen att Deathfuck 2000 har rätt. I så fall ser jag redan fram emot morgondagens postning där Don D. Donut rekommenderar laserkliniker och kostnadsförslag för borttaganden av bokstäverna F A D D E från Biondas svank. Johnny Depp-style!

 
At 1/11/2007 05:22:00 em, Blogger D.D. said...

Nej, men däremot har jag nu sett första delen av White Rapper show. Högoktanigt bloggbränsle.

 
At 1/11/2007 06:06:00 em, Blogger dan s. said...

KA:s motsvarighet till standup-"komikernas" "Jag läste nåt så lustigt i tidningen på väg hit..."

 
At 1/11/2007 06:13:00 em, Blogger D.D. said...

Ja, ungefär så.

 
At 1/12/2007 01:34:00 em, Anonymous Anonym said...

Doftar svett? Eller osar den? Eller rentav stinker? "Svettdoftande" låter som någon typ av njutning är inblandad.

 
At 1/12/2007 06:19:00 em, Anonymous Anonym said...

Lustigt att du nämner den mustachprydde Video Nord-mannen. En kväll för ganska många år sedan när han som vanligt stod och rökte utanför sin butik fick han se en bankomatkund bli rånad tvärs över gatan. Video-nord mannen tog upp jakten på rånaren, sprang efter honom ner i drakenbergsparken och blev skjuten! Två skott tror jag att han tog, ett i magen och ett i armen. Sen stod han där i sin butik, något bistrare än innan och med ett stort bandage runt kroppen. Är inte det vad du brukar kalla crunk?

Det här var innan knivsöder blev nycirkus.

 
At 1/12/2007 08:06:00 em, Blogger D.D. said...

Bodde precis runt om hörnet från butiken förr i tiden. Tvivlar inte på att VN-mannen utan att tveka tog ett par kulor, han var liten och vänlig men samtidigt hård.

 

Skicka en kommentar

<< Home