<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d9990934\x26blogName\x3dKinky+afro\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://kinky-afro.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://kinky-afro.blogspot.com/\x26vt\x3d-3285602111113824810', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

2006-11-20

Är bratkulturen queer?



Länkar till bratcommunityn Jiggy har under den gångna helgen valsat runt på nätet och väckt förutsägbar munterhet.

Det är enkelt – lite väl enkelt – att göra sig lustig över communitymedlemmarnas tonårsmuppiga snack om pengar, kläder, båtar och ”schteeek”. Man kan skratta gott åt alla foton av pojkar med bakåtkammade lejonmanar och brun-utan-sol-förtäckt acne, och åt ämnesrubrikerna ”Veckans Stekare”, ”Bästa/finaste restaurang du käkat på?” och ”Hur ska vi göra MUF till ett bättre ungdomsförbund?” i diskussionsforumet.

Men mitt bestående minne efter att ha surfat runt på Jiggy ett tag är det av manlig gemenskap, en gemenskap som verkar skilja sig en hel del från den jag och mina jämnåriga ägnade oss åt i tonåren. Vi svor åt varandra, jämförde oss med varandra och gjorde vårt bästa för att trycka till den eller de som råkade visa någon blotta i garden. Om man till exempel kom med en ny jacka till skolan gällde det att vara på sin vakt för nedsättande kommentarer i stil med ”du ser ut som en fitta” (kommentarer som jag givetvis vedergällde med kraft, men ändå). Att visa generositet och uppskattning gentemot sina kamrater fanns helt enkelt inte på kartan.

De här killarna, däremot. De sitter här, i det som det verkar nästan uteslutande manliga forumet, och ger varandra utan att blinka komplimanger och rosor för utseenden och klädval. ”Måste säga att Burton/Christopher hade en sjukt snygg outfit. Diggar 'kavajen' extremt mycket” skriver en kille. ”Diggar Maccans skeppis som fan” skriver en annan och får svaret ”Du är söt du med”.

Jag vet mycket väl att bratkulturen inte består av godhjärtade änglar och att det per definition är en kultur där medlemmarna inte döms för sina inre kvaliteter, utan efter kriterier som på olika sätt är kopplade till pengar. Men det är faktiskt lite just det som är grejen. För en gångs skull har vi pojkar som inte bedömer varandra med den klassiskt manliga måttstock där egenskaper som ”rakryggad”, ”ärlig” och ”pålitlig” alltid är de finaste. Här är det utseendet, ytan, som gäller.

Det faktum att män nuförtiden också objektifieras i vissa former av reklam har väl i ärlighetens namn ännu inte satt några djupare spår i hur samhället faktiskt fungerar. Men det här, killar som ger varandra komplimanger, det är på sikt könsrollsmässig dynamit (och här kan vi faktiskt ha ytterligare en förklaring till att Jay-Z slutat dricka Cristal).

Brats = queer.

49 Comments:

At 11/20/2006 11:28:00 fm, Blogger Olle Lidbom said...

Briljant, Donnie Donut!

 
At 11/20/2006 11:34:00 fm, Blogger beta said...

Instämmer med Donnie och med ovanstående talare.

 
At 11/20/2006 11:34:00 fm, Anonymous Anonym said...

Jag gillar det, men att klanka ner på Spector känns nytt medan det här känns gammalt. Du kan bättre!

 
At 11/20/2006 11:35:00 fm, Blogger Isobel Hadley-Kamptz said...

Det här var vansinnigt smart. Jag vet inte hur det ser ut på högstadieskolorna på Östermalm, men bara tanken på att killarna håller på och slätar till varandras backslick på samma sätt som tjejer alltid flätat varandras hår ger jämställdhetskampen helt ny ammunition.

 
At 11/20/2006 11:36:00 fm, Anonymous Anonym said...

först kvinnosaksvinkeln i Spectortexten och nu det här. håller Donnie sakta men säkert på att bli fikus? say it aint so.

 
At 11/20/2006 11:36:00 fm, Blogger Slampskata said...

den svenska tonårsbratsskiten har sina rötter i 90-talets kickarkultur. No homo-komplimanger av varandras parfymer, kostymbrallor och kroppar var praxis: "har du sett Ahmed? Jag svär, han har ändå tränat ändå helt mycket sån muy thai, så jag svär, hans kropp är helt grym nu, riktigt feta såna fina muskler. plus, han har helt sån grym Emporio Armani-kostym, ändå helt mycket klass"

 
At 11/20/2006 11:37:00 fm, Blogger D.D. said...

Om det kan vara någon tröst finns det inget hårvax i världen som skulle kunna ge mig en backslick.

 
At 11/20/2006 11:40:00 fm, Anonymous Anonym said...

Inte ens sweet georgia brown? Ett cement för håret som man inte ens får ur håret om man tvättar det med diskmedel.

 
At 11/20/2006 12:05:00 em, Anonymous Anonym said...

Men vem vågade berätta för kickar-Ahmed att han i själva verket var queer? Här finns ytterligare ett förklaringsproblem.

 
At 11/20/2006 12:41:00 em, Anonymous Anonym said...

för sinnesfridens skull borde man påminna om UDs definition av ordet "jiggy"

Jiggy
A played out slang term from the mid to late 90's meaning getting loose or dreesing fly that was used by New Yorkers (mainly Harlem cats) before Will Smith came out with "Getting Jiggy with it"."

 
At 11/20/2006 12:49:00 em, Blogger Eric Goesta Rosén said...

Jag instämmer med kritan. Högstadiemachomännen är väldigt queer på det sättet och berömmer gärna varandras magrutor och dömer stenhårt bästa kompisarnas oproportionerligt smala vader eller whathaveyou.

 
At 11/20/2006 01:06:00 em, Blogger Slampskata said...

den stora manifestationen av detta fenomen var Brad Pitts kropp i "Fight Club", som dreglades över helt öppet av oss högstadiekillar. Detta har i sin tur sitt ursprung några steg bakåt i tiden, till Arnolds fysik i Terminator-filmerna. Idag är det Daniel Craigs rippade armar som sätter agendan för manlig hetero-erotik.

 
At 11/20/2006 01:10:00 em, Blogger D.D. said...

Daniel Craigs ansiktsuttryck får mig att tänka på när Zoolander använder looken "blue steel".

 
At 11/20/2006 02:53:00 em, Blogger Hanna said...

Ahahaha, Blue Steel, det var längesen. Bumble & bumble's "Sumo Wax" klarar av det mesta. Problemet är att det är omöjligt att tvätta ur håret. Men det är ju ett senare problem.

 
At 11/20/2006 03:24:00 em, Anonymous Anonym said...

Alla borde/bör registrera sig på forumet och hänga med i diskussionerna!

 
At 11/20/2006 03:25:00 em, Blogger Hanna said...

JA!

 
At 11/20/2006 04:22:00 em, Blogger Philip said...

jag tror att det här är en generationsgrej, det har inte bara att göra med bratkulturen. Det här lite fjortisaktiga beteendet odlas ju in absurdum bland killar på indie-myspace också.

 
At 11/20/2006 06:28:00 em, Anonymous Anonym said...

Att inte ge komplimanger och att bete sig som en skit gentemot sina vänner verkar bara vara idiotiskt? Bättre att låta vännen veta att den har skaffat en snygg jacka eller dylikt.

Att kalla det queer är precis motsatsen - det handlar istället snarare om att vara säker i sin sexualitet och våga berömma utan att bli kallad gay, det var inte accepterat förr men är det således nu.

Vad gäller sidan existens så är den i en utvecklingsfas och en ny version är på G, en sida med betydligt större värden, och vad beträffar åldern på användarna, så är snittåldern kring 17-18 år.

 
At 11/20/2006 06:35:00 em, Anonymous Anonym said...

anonymous: så queer är alltså detsamma som att bete sig idiotiskt?

 
At 11/20/2006 06:39:00 em, Anonymous Anonym said...

Missförstå mig rätt nu ;)

"Att inte ge komplimanger och att bete sig som en skit gentemot sina vänner verkar bara vara idiotiskt?"

Det var en del av det hela, nytt stycke - ny sak, och har ingenting med queer eller inte att göra.

"Att kalla det queer är precis motsatsen - det handlar istället snarare om att vara säker i sin sexualitet och våga berömma utan att bli kallad gay, det var inte accepterat förr men är det således nu."

Handlar ju snarare om en utsuddning av gränserna, skall du bli kallad "fitta" för att du har en ny jacka och acceptera det? Nej, du kan berömma utan att vara homosexuell.

 
At 11/20/2006 06:39:00 em, Anonymous Anonym said...

Missförstå mig rätt nu ;)

"Att inte ge komplimanger och att bete sig som en skit gentemot sina vänner verkar bara vara idiotiskt?"

Det var en del av det hela, nytt stycke - ny sak, och har ingenting med queer eller inte att göra.

"Att kalla det queer är precis motsatsen - det handlar istället snarare om att vara säker i sin sexualitet och våga berömma utan att bli kallad gay, det var inte accepterat förr men är det således nu."

Handlar ju snarare om en utsuddning av gränserna, skall du bli kallad "fitta" för att du har en ny jacka och acceptera det? Nej, du kan berömma utan att vara homosexuell.

 
At 11/20/2006 06:58:00 em, Anonymous Anonym said...

Hej!

En trevlig reflektion över vår kultur. Tillskillnad från många andra som hånar oss av ren avundsjuka.

Jag skulle dock vilja säga att det ni kallar queer snarare handlar om att vara väluppfostrad. Att säga ”snygg jacka” eller att säga "gud vad söt du är idag" är inte riktigt samma sak om ni frågar mig.

Är vi ytliga för att vi kommenterar varandras kläder/yttre, nej det tycker jag inte utan det handlar om att vara trevlig mot sina medmänniskor. Jag är ganska säker på att ni ofta kommenterar era flickvänners utseende. Är ni ytliga för det? Ni är med henne för att ni gillar hennes inre, således är ni inte ytliga. På precis samma sätt umgås man med sina vänner för att man gillar deras inre.

Många i min umgängeskrets är väldigt homofobiska även jag, detta tror jag har med att gör att många av oss är konservativa och att kalla det för queer är inte helt riktigt.


Med vänlig hälsning
Erik
Delägare jiggy.se

 
At 11/20/2006 07:08:00 em, Anonymous Anonym said...

Jag tror det råder viss förvirring kring queerbegreppet

 
At 11/20/2006 08:59:00 em, Anonymous Anonym said...

nä nu!
"Många i min umgängeskrets är väldigt homofobiska även jag, detta tror jag har med att gör att många av oss är konservativa och att kalla det för queer är inte helt riktigt."

homofob eller konservativ?jag antar att kärt barn har många namn?

 
At 11/20/2006 09:01:00 em, Blogger eva dahlgnr said...

Queer = Att agera väluppfostrat mot andra grabbar. Ingen förvirring här inte.

 
At 11/20/2006 09:01:00 em, Blogger eva dahlgnr said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 11/20/2006 11:07:00 em, Anonymous Anonym said...

"Många i min umgängeskrets är väldigt homofobiska även jag."

Queer har väl fortfarande kvar den ursprungliga definitionen "strange". Passar nog så bra skulle jag vilja påstå, när man framhäver sina fördomar på det sättet. Det där med att vara trevlig och artig och komplimentera varandra lät ju annars rimligt och fint.

 
At 11/21/2006 08:38:00 fm, Anonymous Anonym said...

En sak är säker - jag har aldrig fått så mycket bög-ragg som på jiggy.se - det är helt sjukt!

 
At 11/21/2006 10:04:00 fm, Blogger Hanna said...

"Att kalla det queer är precis motsatsen - det handlar istället snarare om att vara säker i sin sexualitet"
eh - så queer innebär att vara osäker i sin sexualitet?

 
At 11/21/2006 10:28:00 fm, Blogger Slampskata said...

men hänger Donnie månne på jiggy.se, under signaturen "Carl C"? Såhär skriver han i tråden "Top-5 all musik":

"Vilken är er top-5 lista över låtar alla kategorier?

Langar min:

1. Phil collins - Easy Lover.
2. Mark Knopfler - Sailing to Philadelphia
3. Usher, Lil-Jon, Ludacris - Lovers and friends.
4. Elton John - Your Song.
5. Phil Collins - Two Hearts."

 
At 11/21/2006 01:33:00 em, Anonymous Anonym said...

Vilka härliga gossar. Speciellt förtjust blev jag av denna tråd:

http://www.jiggy.se/viewtopic.php?id=420

 
At 11/21/2006 01:36:00 em, Blogger D.D. said...

Hoho, i samma tråd har kritan så uppenbart gjort ett inlägg under namnet "P-":

1.DJ Tiesto - Adagio for strings
2.Paul Van Dyk - Nothing but you
3.Benny Benassi - Statisfaction
4.Solex - Close to the edge
5.Whitney Houston - I will always love you

 
At 11/21/2006 03:05:00 em, Blogger Isobel Hadley-Kamptz said...

Det är lite mysigt att de fina grabbarna kommer hit och intygar sin homofobi (om än ej sin känsla för rimliga meningsbyggnader). Men de är artigare än Friman, det får man ge dem.

 
At 11/21/2006 03:41:00 em, Anonymous Anonym said...

Föll inte metrosexualitet bort ur ekvationen?

 
At 11/21/2006 04:06:00 em, Anonymous Anonym said...

japp, it's all queer now. och motsatsen är förstås retrosexuell.

 
At 11/21/2006 04:33:00 em, Anonymous Anonym said...

Jag undrar vad Andrew Sullivan har att säga om den homofob/konervativ kopplingen. Den korta killen i mitte verkar vara en riktigt glad lax!

 
At 11/21/2006 05:01:00 em, Blogger Slampskata said...

den korta braten (Maccan?) verkar vara killen som kommit efter i puberteten. Been there, done that. Men ta det lugnt, håret på snoppen kommer så småningom. Fast det där med sex får du dock vänta med. Styrketräna så länge.

 
At 11/21/2006 06:21:00 em, Anonymous Anonym said...

Den där listan har Carl C snott ur American Psycho. Rakt av.

 
At 11/21/2006 07:07:00 em, Anonymous Anonym said...

Överklassen och arbetarklassen förenas i sin undermåliga musiksmak och värdekonservativa livssyn. Det är vi i medelklassen som bär upp det här jävla landet på våra indie-taniga ryggar. Dessutom kontrollerar vi all media, ungefär som ZOG i USA. :)

 
At 11/21/2006 07:23:00 em, Blogger D.D. said...

Kinky Afro är ZOG:s främsta utpost. Det har jag aldrig hymlat med.

 
At 11/22/2006 02:42:00 fm, Anonymous Anonym said...

kollade runt lite på spolingarnas sajt... behövde inte leta länge innan jag stötte på utfall mot bögar, negrer och blattar. jiggy!

 
At 11/22/2006 04:52:00 fm, Anonymous Anonym said...

"yta", god smak, god uppfostran är bara andra namn i vår självupplevelse när vi ständigt lär nytt och känner oss vara på väg åt rätt håll. Det har vi gemensamt med den gamla överklassen. Något märklig tycks denna fnittriga osäkerhet att verkligen annamma dessa starka värderingar. Tills dess är det alltjämt vi som är freaks.

 
At 11/22/2006 10:58:00 fm, Anonymous Anonym said...

Men alltså...
http://randig.se/FFL_LATE/video_show.asp?id=8

 
At 11/22/2006 11:57:00 fm, Anonymous Anonym said...

you trying to flex on me
don't be silly
getting jiggy wit it

 
At 11/22/2006 12:03:00 em, Anonymous Anonym said...

är det sant att de där FFL-grabbarna är Ebba von Sydows småbröder?

 
At 11/22/2006 01:38:00 em, Anonymous Anonym said...

Klyvaren har fel. Patrick Bateman föredrar Talking Heads, Genesis, Whitney Houston samt Huey Lewis & the News. Inte Phil Collins och Elton John.
Lite jävla ordning, tack.

 
At 11/22/2006 01:40:00 em, Blogger Slampskata said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 11/22/2006 01:43:00 em, Blogger Slampskata said...

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=484&a=143861

ingendera delar namn med Ebba, men av dom har en panna som inte går av för hackor.

 
At 11/22/2006 08:25:00 em, Blogger deltidsharmonisk said...

Precis vad Bret Easton Ellis också kom på.

 

Skicka en kommentar

<< Home